Linux per a mestresses de casa: el preu

Voleu saber què m’ha costat l’Ubuntu, la distribució de linux que tinc instal·lada a l’ordinador?

Res, ni un cèntim! I no he piratejat res. Senzillament, vaig sol·licitar-ne un CD d’instal·lació a www.ubuntu.com i me’l van enviar a casa per correu a canvi de res. La mateixa distribució es pot descarregar gratuïtament d’internet. Però:

Paradoxalment, la immensa majoria d’ordinadors personals del món no utilitzen el sistema GNU/Linux, gratuït, lliure i molt bo, sinó un sistema operatiu caríssim, no lliure i de qualitat deplorable, el Windows. Un sistema amb una programació nefasta que donaria un suspens a un estudiant de tercer curs d’informàtica, i que, tanmateix ha convertit el seu propietari, Bill Gates, en l’home més ric del món. (Extret de: CRIC-Centre de Recerca i Informació en Consum: Come y calla… o no. Incidir en el sistema a través del consumo. Barcelona: Icària, 2005)

La majoria de persones que compren un ordinador paguen llicències a l’empresa de l’home més ric del món, i no vulguem saber el que s’hi deuen gastar les administracions públiques o les empreses…

Anuncis

2 comments

  1. Ramon Rovira

    Per a instal·lar programes de MS WIndows pots fer servir el WINE, jo el faig servir per MS Office 2007 i no tinc cap problema. Pel que fa a programes del Mac, tampoc els pots fer servir a MS WIndows, si no vaig errat. al inreves si, perque hi ha alguns emuladors (o maquines virtuals o com en vulguis dir) de Windows pels Mac. El que si que es un problema si nomes fas servir Linux es fer servir programes Windows que no son gaire coneguts i que els de WINE no s’han pres la molèstia de estudiar, i també amb alguns perifèrics, com algunes motxil·les USB per a WiFi, scanners, i algun d’altre.
    Diguem tambe que quan compres el PC, el MS Windows sempre hi és (i si no hi és el pagues igual) aixi que ja que el pagues, no hi ha cap mal a fer-lo servir, i, diguin els diguin els discursos fonamentalistes, no va pitjor que el Ubuntu, per posar un cas.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s